Sfanta Taina prin care Mântuitorul nostru Iisus Hristos se daruieste credinciosilor ca hrana cu Însuşi Trupul şi Sângele Său. spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci, se numeste Euharistie, Împărtăşanie sau Cuminecătură.
Sfanta Euharistie a fost intemeiata de Mantuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taina, cu cateva zile inainte de Patima Sa. Luand atunci paine in mainile Sale, a multumit, a binecuvantat-o si, frangand-o, a zis: Luati mancati, Acesta este Trupul Meu. Apoi a luat paharul cu vin si, binecuvantandu-l, a zis: Beti dintru acesta toti, Acesta este sangele Meu, al legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor. Si Apostolii s-au impartasit cu totii din cele ce le oferise Iisus.
Sfanta Euharistie sau Impartasanie se savarseste in timpul slujbei bisericesti care se numeste Sfanta Liturghie.
Atunci se aduce pe altar, inaintea lui Dumnezeu, jertfa nesangeroasa de paine si vin. Iar la rugaciunea preotului si a intregii Biserici, Duhul Sfant se coboara si se preface, in mod tainic si nevazut, painea in Insusi Trupul lui Hristos, iar vinul in Insusi Sangele Sau.
Dupa aceea credinciosii sunt chemati sa se impartaseasca.
Noul Botez, dupa ce a fost pecetluit sau uns cu Sfantul Mir, se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului, pentru ca prin Sfanta Impartasanie crestinul se uneste si mai strans cu Hristos si se hraneste din viata vesnica pe care El singur o are si o daruieste acestuia.
Hristos ii cheama pe crestini, prin glasul slujitorului Bisericii, sa se pregateasca si sa se impartaseasca cat mai des, cu Trupul si Sangele Sau, spre iertarea pacatelor si viata vesnica. Caci El a zis: Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu petrece in Mine si Eu in El. Iar de nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui,nu veti avea viata in voi.
Pregatire pentru impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului se face prin post si rugaciune, prin marturisirea pacatelor sau spovedanie in fata preotului, prin fapte bune de dragoste frateasca, de milostenie, de ajutorare a celor saraci, bolnavi, orfani, singuri si neputinciosi, dar mai ales prin iertarea celor care ne-au suparat si impacarea cu ei.
Sfanta Impartasanie se ia intotdeauna pe nemancate, fiindca in ziua aceea nicio mancare si nicio bautura nu sunt mai de pret ca iubirea lui Hristos aratata in Sfanta Euharistie.
Biserica indeamna pe crestini sa fie mereu pregatiti si sa se impartaseasca cat mai des. Daca, din anumite motive acest lucru nu este posibil, fiecare crestin are datoria sa se pregateasca, sa-si marturiseasca pacatele si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului cel putin in cele patru mari perioade de post din timpul anului: Postul Craciunului, Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Sfintei Marii.
Sfanta Impartasanie ne da putere sa iubim mai mult pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. Ea ne aduce pace si bucurie in suflet si sanatate in trup, daca ne impartasim cu respect, credinta si dragoste.
Sfanta Scriptura:"Sa se cerceteze omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar. Caci cel ce mananca si bea nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind trupul Domnului." (i Corinteni 11, 28-29)
0 comentarii
Trimiteți un comentariu